Pacte Nacional pel Referèndum
Joan Ignasi Elena: «Avui ha quedat clar que dir que el Referèndum no és legal és una fal·làcia»

Joan Ignasi Elena: «Avui ha quedat clar que dir que el Referèndum no és legal és una fal·làcia»

El portaveu del Pacte ha participat en la presentació del manifest de juristes en suport al Referèndum, que ja porta més de 600 adhesions

Joan Ignasi Elena, portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, ha denunciat l’ «absoluta falsedat» quan es diu que el Referèndum és il·legal. «Que això no és legal és una fal·làcia», ha assegurat. Elena ho ha afirmat en la presentació del manifest de juristes en suport al Referèndum, celebrat aquesta tarda al Col·legi d’Advocats. I ha agraït el suport d’aquests juristes precisament «per denunciar la mentida de la il·legalitat del Referèndum». El portaveu del Pacte, que també és advocat, ha assegurat que «el rigor, el dret i el sentit comú són inseparables» i ha afegit: «reclamo a l’estat que reaccioni i obri els ulls a la realitat per respecte als ciutadans, a la justícia i a la seva pròpia auto-estima».

La part central de la presentació del manifest ha estat un debat en el decurs del qual, els quatre ponents han coincidit en la defensa de la legalitat del Referèndum. «Per sobre de la llei hi ha la democràcia; la llei s’ha de posar al servei de la democràcia i no al revés», ha assegurat l’advocat Jaume Asens, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Asens ha negat que el govern espanyol no pugui convocar el Referèndum i ho ha emmarcat en una «qüestió de voluntat política»: «Quan el president Rajoy diu que ni pot ni vol acceptar el Referèndum: que no vol és una evidència, que no pot és una mentida que com a juristes hem de denunciar».

L’advocada Gemma Calvet ha denunciat «la il·legalitat de l’impediment del dret a decidir». Per Calvet, «és legal tot el que no està prohibit» i «la llei està al servei dels juristes». I ha justificat la legalitat del Referèndum perquè «els programes electorals han estat legals, les eleccions han estat legals, el Parlament ha estat legal i, per tant, el Referèndum també és legal».

Per Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal a la UB, «el Referèndum és legal i és constitucional» i ha denunciat que l’estat ha donat al problema d’encaix Catalunya-Espanya «la resposta més restrictiva i sectària possible de l’ordenament jurídic vigent; aplica la llei com a càstig», ha assegurat.

Finalment, l’advocat Miquel Sàmper ha recordat que «el dret és un instrument per resoldre els conflictes» però que l’estat «ho ha fet del tot diferent». Per Sàmper: «l’estat ha agafat el dret com una arma, com una eina, perquè la voluntat del poble català no tiri endavant».

Després del debat, l’advocat Abel Pié, degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, ha explicat que ja són més de 600 els juristes que han signat el manifest de juristes en suport al Referèndum. «A tots aquells que s’han apoderat del dret per dir que no és legal, convenceu-los que és legal», ha demanat als més de 400 assistents a l’acte.

En la presentació del manifest dels juristes en suport al Referèndum, hi ha assistit Carles Mundó, conseller de Justícia, els diputats Jordi Turull, Marc Sanglas, Germà Bel i Lluís Llach (Junts pel Sí) i Albano Dante-Fachín (Catalunya sí Que Es Pot), Carles Viver i Pi-Sunyer, Ernest Maragall, Magda Oranich, David Cid i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, entre d’altres autoritats.

 

FER UN DONATIU

MÉS INFORMACIÓ
FER UN DONATIU