Pacte Nacional pel Referèndum
El Pacte pel Referèndum viatja a al País Basc

El Pacte pel Referèndum viatja a al País Basc

El portaveu del PNR, Joan Ignasi Elena, ha posat en valor la transversalitat del Pacte Nacional pel Referèndum en la visita que ell i la coordinadora Carme Porta han fet al País Basc. Es tracta, en paraules d’Elena, d’«una transversalitat que abraça molt més enllà de les persones que defensen l’independentisme; es compta amb institucions, partits, però també sindicats com CCOO i UGT, i entitats de tota mena». “Els sindicats hi són de forma activa i proactiva, implicant-s’hi. Això interpel·la tant la gent que votarà “sí” com la gent que votarà “no”», ha afegit Porta.

           FOTOS: Eusko Legebiltzarra-Parlament Basc

La jornada ha començat amb la recepció de la presidenta del Parlament basc, Bakartxo Tejeria, i de la totalitat de la Mesa, formada per Eva Blanco (EH Bildu), Txarli Prieto (PSE-EE), Iñigo Iturrate (EAJ-PNV) i Cristina Macazaga (Elkarrekin-Podemos). Després, Elena i Porta s’han reu-nit amb represen-tants dels grups parlamentaris d’EAJ-PNV (Jo-seba Egibar), EH Bildu (Maddalen Iriarte i Unai Urruzuno) i Elkarrekin (Lander Martinez i Eukene Varas) i els han explicat el funcionament del Pacte Nacional pel Referèndum i la necessitat de resoldre la situació actual votant. «El Pacte Nacional pel Referèndum el que expressa és la convicció que el conflicte polític que es viu a Catalunya es resol deliberant, es resol amb negociacions polítiques, i al final per la decisió sobirana dels ciutadans, a través d’un referèndum», ha assegurat Elena.

Les trobades també han servit per negar tòpics com la impossibilitat de convocar el referèndum i explicar que es podria convocar si hi hagués voluntat política per part de l’Estat espanyol: «Quan Rajoy diu que ni pot ni vol convocar el referèndum, menteix. No vol, es cert. Però pot. Com han expressat molts constitucionalistes, el referèndum seria possible», segons Elena. «El govern espanyol, l’únic que ha fet ha estat posar el dit per amenaçar. I l’únic que ha aconseguit és que la ciutadania, que potser no era ni sobiranista, s’hagi indigna, ha explicat Porta, que ha definit el paper de l’executiva del PNR com de «simples coordinadors de la voluntat del 80℅ de la ciutadania de Catalunya: portar a terme el referèndum”.

El viatge a Euskadi va començar dimecres a Bilbao on es va presentar el Pacte Nacional pel Referèndum, en un acte a la Universitat del País Basc, organitzat per Gure Esku Dago. També dimecres, els coordinadors del PNR es van trobar amb l’exlehendakari Juan José Ibarretxe i amb Arnaldo Otegi, líder d’EH Bildu.

FER UN DONATIU

MÉS INFORMACIÓ
FER UN DONATIU